De Europese Unie uitgelicht

divider

Europees Hof buigt zich wederom over vrije advocaatkeuze

separator


Europees Hof buigt zich wederom over vrije advocaatkeuze

/ 0 Comments /

Het Europees Hof van Justitie heeft zich op 7 november 2013 al uitgesproken over het recht op vrije advocaatkeuze bij een rechtsbijstandverzekering. Met deze uitspraak werd besloten dat verzekerden vrij zijn in het inschakelen van een advocaat naar keuze bij alle procedures, ook wanneer een advocaat niet wettelijk verplicht is, op kosten van de verzekeraar. Op die manier kunnen dus ook mensen met een rechtsbijstandsverzekering altijd de meest geschikte advocaat voor hun procedure uitzoeken.  Dit was naar aanleiding van een rechtszaak tegen DAS door een klant van de rechtsbijstandsverzekering van het bedrijf.

Voorwaarden beperken vrije advocaatkeuze

DAS is echter wederom in opspraak geraakt door het weigeren van vrije advocaatkeuze bij een procedure. In dit geval gaat het om de voorwaarden van de verzekeraar waarin staat dat vrije advocaatkeuze niet geldt voor ontslagprocedures bij het UWV, omdat volgens DAS deze gevallen niet voor de rechter komen en dat in de wet bepaald is dat de vrije advocaatkeuze alleen geldt bij een gerechtelijke of administratieve procedure. De verzekeraar waarschuwde ook voor mogelijke premieverhogingen als vrije advocaatkeuze ook in deze gevallen wordt doorgevoerd, wat toegang tot de rechter voor bepaalde groepen mogelijk zou bemoeilijken. In het onderstaande filmpje van Radar is te zien dat er bij meerdere verzekeraars gevallen zijn waarbij de vrije advocaatkeuze werd geweigerd.

Voorlopig oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad heeft hier op 3 oktober een voorlopig oordeel over uitgesproken, waarin gesteld wordt dat de beperking van DAS niet verenigbaar lijkt met de insteek van het Hof van Justitie om met de vrije advocaatkeuze de belangen van verzekerden ruim te beschermen. De gevolgen van ontslag kunnen namelijk volgens de Hoge Raad ingrijpend zijn: “Die brengen mee dat de werknemer belang erbij heeft dat zijn standpunt op adequate wijze ter kennis wordt gebracht van het UWV. Met het oog daarop kan de werknemer redelijkerwijs behoefte hebben aan rechtsbijstand door een advocaat of een andere gekwalificeerde persoon.” Er is nog geen definitief oordeel gekomen over de zaak, omdat het hierbij gaat om Unierecht. De Hoge Raad heeft de zaak daarom bij het Europese Hof van Justitie gelegd.

separator
Privacy Policy