De Europese Unie uitgelicht

divider

EU-commissie niet eens met negatief advies over transactietaks

separator


EU-commissie niet eens met negatief advies over transactietaks

/ 0 Comments /

In elf Europese landen wordt de FTT, de heffing op financiële transacties, doorgevoerd. Er is onderzocht of deze transactietaks in strijd is met Europese regels. De EU-commissie heeft laten weten dat de FTT wettelijk is en in lijn is met de Europese regelgeving. Het uitwerking van de transactietaks wordt daarom ook gewoon vervolgd.

Wat is de FTT?

De FTT is een belasting die straks moet worden geheven op alle grote financiële transacties in het internationaal financieel verkeer. De transacties van particulieren vallen hier niet onder. De FTT is bedoeld om speculatie te ontmoedigen, flitstransacties af te remmen en risico’s in de financiële sector beter te kunnen doorgronden. De 11 landen die de heffing op de handel in aandelen en obligaties willen doorvoeren zijn: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, België, Griekenland, Estland, Slovenië, Slowakije, Spanje en Portugal. Nederland heeft niets tegen de transactietaks, maar heeft de eis gesteld dat pensioenfondsen hier niet onder vallen. Dat is in het voorstel dat er nu ligt gewaarborgd.

euro-spain_

Negatief advies

Het advies aan de EU-commissie over de FTT luidde dat de heffing discriminerend is voor niet-deelnemende landen. Want, de plannen overstijgen de bevoegdheden van de landen op het gebied van belastingheffing onder het internationale recht. De transactietaks kan jaarlijks 30 tot 35 miljard euro opbrengen en dat kan de EU-begroting flink spekken. Vooral de financiële sector en Groot-Brittannië zijn het niet met de plannen eens.

Doorvoeren, want: geen gevaar voor concurrentie

EU-commissaris Algirdas Semeta (Belastingen) slaat het negatief advies in de wind. De FTT vormt geen gevaar voor concurrentie in landen die niet deelnemen. De EU-commissie verwerpt elke claim die stelt dat het voorstel indruist tegen de regels van de EU. Daarom wordt het werk aan de FTT gewoon vervolgd.

 

separator
Privacy Policy