De Europese Unie uitgelicht

divider

Goederen importeren vanuit de EU

separator


Goederen importeren vanuit de EU

/ 0 Comments /

Er bestaat altijd veel onduidelijkheid bij startende ondernemers over het importeren van goederen vanuit landen binnen de EU naar Nederland. Het leek ons daarom een goed idee om een kort artikel aan dit interessante onderwerp te wijden.

De import van goederen vanuit de EU naar Nederland wordt ook wel intracommunautaire verwerving genoemd. Goederen die worden naar Nederland geïmporteerd via intracommunautaire verwerving worden in het land van productie niet belast, maar in Nederland zal er wel btw over betaald moeten worden.

import-goederen-eu2004

We nemen als voorbeeld schoenen. Nederlandse merken als Van Lier en Clarks laten veel van hun schoenen binnen de Europese Unie in landen als Italië, Polen en Portugal maken en zij importeren deze schoenen vervolgens en verkopen ze hier aan de Nederlandse consument (de eindgebruiker). Zowel Clarks als Van Lier betaalt in het land van productie geen btw, maar die btw zal wel in Nederland moeten worden betaald. Dat geldt dan ook weer voor de winkeliers die deze merken verkopen. Zo beschikt Manfield over beiden merken en heeft het een ruim aanbod aan Van Lier herenschoenen. Ook zij zullen rekening moeten houden met bijkomende kosten zoals btw en dergelijke. Een makkelijk hulpmiddel om een eerste inzicht te krijgen in de invoerkosten, is de invoercalculator. Zo kun je zelf eenvoudig een berekening loslaten om zo mogelijke kosten in kaart te brengen.

Zo levert de verkoop van schoenen die in andere landen binnen de EU zijn gemaakt toch belastinggeld op voor de Nederlandse overheid, terwijl de overheden in de landen waar de producten worden gemaakt andere vormen van belasting, zoals loonbelasting, kunnen innen. Op die manier kunnen meerdere landen profiteren van het import- en exportsysteem.

Er worden in Europa jaarlijks vele miljoenen schoenen geïmporteerd en deze schoenen hebben een waarde van vele miljoenen euro’s. Hoewel de import in de afgelopen kwartalen enigszins is afgenomen, weten overheden binnen de Europese Unie dankzij intracommunautaire verwerving toch nog veel belastinggeld te collecteren. Zo is in de onderstaande infographic een kort overzicht te vinden van de import en export van Nederland volgens het ministerie van Economische zaken.

infographic-handel-nederland-eu

separator
Privacy Policy