De Europese Unie uitgelicht

divider

Timmermans maakt zich zorgen om samenwerking Europese Unie

separator

Timmermans maakt zich zorgen om samenwerking Europese Unie

Timmermans maakt zich zorgen om samenwerking Europese Unie

/ 0 Comments /

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Unie, is bezorgd over de toekomst van de Europese samenwerking. Dit zei hij gisterenavond tijdens de Huis van Europa lezing in Amsterdam. Deze lezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland en het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland.

“Ik wil daar niet te optimistisch over doen, want dat ben ik gewoon niet. Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van de Europese samenwerking dat ik denk: het zou weleens echt kunnen stranden.” – Frans Timmermans, vicevoorzitter EU

Europese verdragen onder druk

Grote bron van zorg is de aanhoudende vluchtelingenstroom uit Syrië en omliggende gebieden via Turkije en Griekenland naar de Europese Unie komt. Een aantal verdragen die door Europese landen zijn ondertekend, zoals het Akkoord van Schengen, zijn hierdoor onder druk komen te staan. Er wordt immers alweer gesproken over het sluiten van grenzen en het opnieuw invoeren van grenscontroles.

Daarmee samenhangend ziet Timmermans een andere dreiging in de nationalistische partijen en bewegingen binnen de Europese Unie. Deze spelen – naar zijn zeggen – in op de angsten van Europeanen. Ook hiervoor moet nog een oplossing gevonden worden, want de overige politieke partijen hebben hier vaak nog geen goed antwoord op.

 

Sleutelrol voor Turkije

Een ander issue binnen Europa wordt gevormd door de rol van Turkije in het vluchtelingenprobleem. Veel vluchtelingen willen niet in dit land blijven, omdat de opvang te slecht geregeld zou zijn en omdat veel van hen geloven dat het in de Europese Unie beter is. Hierbij spelen ook mensensmokkelaars een belangrijke rol.

Eerder probeerde de EU Turkije al aan te sporen tot een verbetering van de vluchtelingenopvang door hier enkele miljarden voor toe te zeggen en door een intensivering van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU in het vooruitzicht te stellen.

separator
Privacy Policy