De Europese Unie uitgelicht

divider

EU-top optimistisch gestemd over uitblijven Brexit

separator

EU-top optimistisch gestemd over uitblijven Brexit

EU-top optimistisch gestemd over uitblijven Brexit

/ 0 Comments /

Er is een sfeer van opluchting te bespeuren op de EU-top: de kans dat Groot-Brittannië bij de Europese Unie blijft, is weer iets groter geworden. Dit is de heersende opvatting na het gesprek dat de leiders van EU-lidstaten gisteren tijdens een drie uur durend diner hebben gevoerd over de eisen en wensen van de Britse regering.

Ook de Britse premier David Cameron heeft positief gereageerd op de discussie en de daaruit voortvloeiende resultaten om Groot-Brittannië binnen de EU te houden. Hij sprak de volgende ochtend over ‘het boeken van een echt goede vooruitgang’, maar houdt nog wel een slag om de arm. Naar eigen zeggen moet er nog wel veel werk worden verricht om tot een echte overeenstemming te komen.

4 eisen van Groot-Brittannië

De dreiging van de Brexit is al langer één van de hoofdpijndossiers van de Europese Unie. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de Brexit tijdens de twee dagen durende EU-top het belangrijkste onderwerp was. Hiervoor kwamen de regeringsleiders van de 28 lidstaten bijeen in Brussel.

Het wel of niet doorgaan van een Brexit is gebaseerd op vier punten waar David Cameron zich aan vasthoudt:

  • De positie van landen die niet meedoen met de Euro
  • Het afdragen van zeggenschap aan Brussel
  • Betere regelgeving
  • Arbeidsmigranten uit andere EU-landen moeten vier jaar wachten voordat ze in aanmerking komen voor sociale huisvesting en uitkeringen.

Vooral de laatste eis zorgt voor veel onenigheid onder de overige landen van de Europese Unie. Onder andere Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Polen vinden dit ronduit onacceptabel. Ook de andere regeringsleiders vinden dat er sprake is van discriminatie.

Streven naar een akkoord

Ondanks dat hier nog geen antwoord op is gevonden, zijn de betrokken regeringsleiders optimistisch over het verloop van de discussie over de Brexit. David Cameron is van mening dat de Europese Commissie een belangrijk signaal heeft gegeven door duidelijk te maken dat zij willen denken in oplossingen. Ook de insteek van de andere EU-landen om tot een akkoord te komen, wordt als een goed teken gezien.

De volgende EU-top wordt in februari volgend jaar gehouden. EU-voorzitter Donald Tusk hoopt dat er dan een oplossing op tafel komt waarmee Groot-Brittannië bij de Europese Unie blijft. De Britse kiezers hebben echter het laatste woord: voor het eind van 2017 moet er een referendum worden gehouden over het wel of niet uitstappen van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

separator
Privacy Policy