De Europese Unie uitgelicht

divider

Geen tijd te verliezen bij start Nederlands voorzitterschap EU

separator

Geen tijd te verliezen bij start Nederlands voorzitterschap EU

Geen tijd te verliezen bij start Nederlands voorzitterschap EU

/ 0 Comments /

De eerste zes maanden van 2016 is Nederland weer voorzitter van de Europese Unie. De officiële start hiervan vond vandaag plaats in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Hierbij werd de Europese Commissie ontvangen door premier Rutte. Tijdens de daarbij horende persconferentie gaf Rutte aan dat veel van de huidige problemen alleen opgelost kunnen worden wanneer de lidstaten van de Europese Unie beter gaan samenwerken.

“Er spelen serieuze problemen, er is geen tijd te verliezen.” – Mark Rutte, minister-president.

Indammen vluchtelingenstroom

Het grootste probleem waarop gedoeld werd tijdens de officiële start van het Nederlandse voorzitterschap, is de grote stroom van vluchtelingen die naar en door Europa trekt. Premier Rutte zei hierover dat het van het grootste belang is om deze vluchtelingenstroom flink in te perken, maar dat geen van de EU-lidstaten dit alleen kan. Een samenwerking in de vorm van een eerlijke verdeling van de vluchtelingenopvang is dan ook noodzakelijk.

Geen tijd te verliezen bij start Nederlands voorzitterschap EU

Amsterdam, 7 januari 2016
Persconferentie premier Mark Rutte, Voorzitter Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans.
Foto: Rijksoverheid/Valerie Kuypers

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie voegde hieraan toe dat Europa een deel van de oplossing moet zijn en niet een deel van het probleem. De hoop werd uitgesproken dat alle lidstaten zich gaan houden aan de gemaakte afspraken over de herverdeling van de opvang van vluchtelingen.

Ook kondigde de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker aan dat Nederland het plan voor het instellen voor een Europese grenswacht moet gaan uitwerken. De gedachte achter dit plan is dat er binnen Europa pas resultaten kunnen worden behaald wanneer de buitengrenzen goed bewaakt zijn.

Hoofdpijndossiers wachten op Nederland

Het is echter niet alleen het probleem van het inperken van de grote stroom vluchtelingen dat Nederland tijdens het Europese voorzitterschap druk bezig kan houden. Ook andere kwesties vragen om een oplossing, zoals de dreigende vertrek van Groot-Brittannië uit de EU (de Brexit), de onstabiele financiële situatie van Griekenland en het dwarsliggen van Polen (door het aannemen van ondemocratische wetten en de weigering van het opvangen van vluchtelingen).

Het Europese voorzitterschap van Nederland loopt tot en met 30 juni. In die periode leidt Nederland de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie en mag het raden organiseren in ons eigen land. Ook kan een land als voorzitter van de EU nieuwe onderwerpen op de agenda zitten. Dit is de twaalfde keer dat Nederland voorzitter van de Europese Unie is.

separator
Privacy Policy