De Europese Unie uitgelicht

divider

Topoverleg in Brussel over Griekse crisis

separator


Topoverleg in Brussel over Griekse crisis

/ 0 Comments /

Dinsdag 7 juli komen de afgevaardigden van de eurolanden in Brussel bij elkaar om de economische crisis in Griekenland nogmaals te bespreken. Martin Schulz, sinds januari 2012 voorzitter van het Europees Parlement, vindt dat er direct humanitaire hulp voor de Grieken moet worden ingezet. De Griekse bevolking heeft het zwaar, maar vooral de gepensioneerden zijn de dupe van deze crisis, omdat ze door de gedwongen sluiting van hun bank geen medicijnen meer kunnen kopen. Al zijn hoop is gericht op deze bijeenkomst want de nood in Griekenland is groot.

Kunnen de eurolanden samen een overeenstemming vinden om Griekenland te hulp te schieten? Niet alle landen staan nog te springen om de Grieken te helpen. Manfred Weber, leider van de Christendemocraten, is het samen met andere toppolitici van diverse EU-landen eens dat Griekenland uit de Eurozone moet treden. Zeker nadat de Grieken zelf tijdens het overleg over het reddingsplan zijn weggelopen. Terwijl de fractieleider van de Sociaaldemocraten, Gianni Pittella, van mening is dat de Grieken verder willen onderhandelen als de eurolanden hun onbuigzaamheid aan de kant zetten.

De meningen blijven verdeeld. Guy Verhofstadt van de Liberalen vindt dat de Griekse premier Tsipras met nieuwe hervormingen moet komen. En deze nieuwe hervormingen moeten dit keer wel heel geloofwaardig zijn. Als Tsiparis dit doet, zouden de Europese leiders Griekenland een nieuwe kans moeten geven.

Griekenland uit de eurozone

Als Griekenland uit de euro treedt, heeft dit bepaalde gevolgen. Deze gevolgen beperken zich niet alleen tot de Griekse banken. Hoewel zij wel alle steun van de Europese Centrale Bank kwijtraken. De hulpprogramma’s van geldschieters aan de Griekse banken kan geen doorgang meer vinden. Het bankroet van Griekenland heeft ook een gevolg voor de eurozone. Zowel geldschieters als schuldeisers zijn hun geld kwijt. Ook al worden er afspraken gemaakt om een deel van de schuld terug te betalen, dan is daar nog steeds de vraag of Griekenland zich wel aan deze afspraken kan houden. Is het mogelijk om een deel van de schuld terug te betalen als de economie minder waard is geworden? Met een lage wisselkoers worden goederen die geïmporteerd worden duurder. Kunnen de schuldeisers en geldschieters met deze gevolgen dan nog rekenen op gedeeltelijke afbetaling van de schuld?

Om deze redenen moet er heel goed nagedacht worden of Griekenland wel uit de eurozone moet treden of dat het beter is om humanitaire hulp te bieden aan de Grieken.

separator
Privacy Policy