De Europese Unie uitgelicht

divider

Donald Tusk wordt de nieuwe EU-president

separator


Donald Tusk wordt de nieuwe EU-president

/ 0 Comments /

Gisteravond hebben de Europese regeringsleiders de Poolse premier Donald Tusk benoemd tot de nieuwe president van de Europese Raad. Ook is Federica Mogherini, de Italiaanse minister van Buitenlandse zaken, aangewezen als de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.

Donald Tusk

donald-tuskDe 57-jarige Poolse premier Donald Tusk is de langstzittende premier van dat land sinds de val van het communisme aan het eind van de jaren 80. De centrumrechtse Tusk heeft zich binnen de Europese Unie populair gemaakt door de banden van Polen met de andere EU-landen, en Duitsland in het bijzonder, te herstellen. In 2010 heeft Tusk zelfs de Internationale Karelsprijs mogen ontvangen. Deze Europese prijs wordt jaarlijks in Aken uitgereikt aan personen of organisaties die zich hebben ingezet voor de Europese eenwording. Ook is Tusk zeer geliefd in eigen land, waar hij ervoor gezorgd heeft dat verschillende groepen, van jong tot oud en van modern tot traditioneel, zich met hem identificeerden. Toch zijn er ook enkele kanttekeningen bij Tusk te plaatsen. Zo spreekt hij gebrekkig Engels en spreekt hij geen Frans en is hij net als zijn voorganger, Herman Van Rompuy, niet bijzonder charismatisch. Al zou dit laatste geen beletsel moeten zijn voor het goed uitvoeren van zijn functie, omdat hij als voorzitter de functie van ‘smeermiddel’ heeft om binnen de raad van 28 EU-regeringsleiders aan te sturen op consensus tussen de lidstaten.

Federica Mogherini

Federica MogheriniHoewel Tusk zeer geliefd is, kent Federica Mogherini, de nieuwe buitenlandchef, veel meer tegenstanders. De 41-jarige Italiaanse minister van buitenlandse zaken wordt door haar tegenstanders te onervaren genoemd, aangezien ze pas sinds 2008 in het Italiaanse parlement zit en als minister van buitenlandse zaken slechts een half jaar regeringservaring heeft. Haar voorganger Catherine Ashton had echter nog minder ervaring. Ook hekelen haar criticasters het feit dat ze een milde houding heeft over het beleid van de Russische president Vladimir Poetin. Qua talenkennis zit het bij Mogherini wel een stuk beter dan bij Tusk, aangezien ze zich, behalve in het Italiaans, ook in het Engels en Frans verstaanbaar kan maken en ook nog een klein beetje Spaans spreekt.

Per 1 december zal Donald Tusk de functie van president van de Europese Raad gaan bekleden. Zijn termijn zal 2,5 jaar duren, waarna hij weer herkiesbaar is. Federica Mogherini begint al op 1 november aan haar nieuwe functie, voor een termijn van 5 jaar.

separator
Privacy Policy