De Europese Unie uitgelicht

divider

EU wil eigen investeringshof voor TTIP

separator

EU wil eigen investeringshof voor TTIP

EU wil eigen investeringshof voor TTIP

/ 0 Comments /

De Europese Commissie wil een eigen, internationaal rechtssysteem opzetten dat bedrijven en investeerders moet beschermen. Ook kunnen internationale bedrijven en EU-lidstaten hier terecht om handelsconflicten aan te kaarten. Met dit investeringshof hoopt Brussel om tegemoet te komen aan de toenemende kritiek op de vrijhandelsovereenkomst TTIP.

Het investeringshof moet transparanter worden dan de al bestaande, nationale rechtbanken, zo vertelde Europees Commissaris Cecilia Malmström van Handel vandaag in Brussel.

Democratisch en transparant

In de eerste instantie was in de TTIP opgenomen dat geschillen opgelost zouden worden via arbitrage – een manier waarbij conflicten opgelost worden buiten de gewone rechtbank om. Tegenstanders hiervan, zoals vakbonden, linkse partijen en milieugroeperingen, menen echter dat deze arbitragemogelijkheid niet transparant is en vooral in het belang is van multinationals.

Een grote angst bij de critici is dat (vooral Amerikaanse) multinationals buiten te nationale wetten van een land om de ‘gewone’ rechter kunnen omzeilen. Dit is ondemocratisch en verre van transparant. Met het investeringshof moet het oplossen van handelsconflicten wel op een transparante en democratische wijze gebeuren.

”Vandaag komen we onze belofte na en stellen we een geheel nieuw systeem van investeringsrechtspraak voor.” – Cecilia Malmström, Eurocommissaris van Handel

Kritiek op investeringshof

Toch noemen verschillende belangenorganisaties, zoals Milieudefensie en het Transnational Institute (TNI), het instellen van een investeringshof een wassen neus. Zij zijn ontevreden over het nieuwe voorstel, omdat er slechts ‘een paar cosmetische’ aanpassingen in zouden staan. Ook vinden zij dat de term ‘hof’ misleidend is, omdat dit de indruk wekt dat landen investeerders en internationale bedrijven kunnen aanklagen. Dit is niet het geval.

“Het gaat nog steeds om een tribunaal waar alleen investeerders een claim kunnen indienen als ze vinden dat een nieuwe wet hun winsten schaadt.” – Geert Ritsema, Milieudefensie

De Europese Unie bezit sinds 2007 het alleenrecht om vrijhandelsverdragen af te sluiten.

separator
Privacy Policy