De Europese Unie uitgelicht

divider

Europese Unie krijgt Nobelprijs voor de vrede

separator


Europese Unie krijgt Nobelprijs voor de vrede

/ 0 Comments /

nobelprijsIn december 2012 ontving de Europese Unie de Nobelprijs voor de vrede. Het Nobelcomité  verklaarde dat de EU aan vrede en verzoening heeft bijgedragen en democratie en mensenrechten heeft bevorderd. De EU wint als 21e internationale organisatie de Nobelprijs voor de vrede. Voorzitters van Rompuy (raad van de EU), Barroso (Europese Commissie) en Schulz (Europees Parlement) waren zeer verguld met de toekenning. Zij wezen erop dat Europeanen trots mogen zijn op de EU en op de stabiliserende rol die deze voor het continent speelt.

(Leiders van de EU nemen de Nobelprijs voor de vrede in ontvangst)

Toch is er ook weerstand tegen de toekenning van de prijs aan de EU. Door de aanhoudende economische problemen, maatschappelijke onrust in verschillende EU-landen en de bezuinigingen die de EU aan Italië, Griekenland en Spanje oplegde is niet iedereen het eens met de beslissing van het Nobelcomité.

(Protest tegen de Nobelprijs voor de vrede voor de EU in Oslo)

De kritiek richt zich vooral op het feit dat de EU militaire uitgaven doet om te trachten vrede te bewerkstelligen, evenals de omgang met Griekenland. De EU-voorzitters erkennen dat de EU niet bij machte was om de oorlog in de Balkan te voorkomen, maar zien dit als een signaal dat de EU verder versterkt moet worden. Zij tonen zich optimistisch over de toekomst van de EU en de crisis waarin deze momenteel verkeerd.


 

separator
Privacy Policy