De Europese Unie uitgelicht

divider

Houdt Apple zich wel aan de Europese regels?

separator


Houdt Apple zich wel aan de Europese regels?

/ 0 Comments /

AppleDie vraag wordt gesteld door de Europese Commissie als het gaat om de regels op het vlak van concurrentie. De Commissie gaat hierbij de distributiecontracten onder de loep nemen die Apple met de verschillende telefoonproviders heeft gesloten. Een officiële klacht ligt er op dit moment niet, maar er is wel genoeg reden om de werkwijze van de Amerikaanse gigant eens nader te gaan onderzoeken. Dit werd onlangs bevestigd door Joaquin Almunia, woordvoerder van eurocommissaris voor Concurrentie.

Aanleiding hiervoor is informatie die de Europese mededingingsautoriteiten hebben ontvangen van verschillende partijen die zakendoen met Apple. The New York Times meldde al dat providers contracten hebben voorgelegd die niet helemaal in lijn zijn met de Europese regels.  Het woord ‘wurgcontract’ wordt nog net niet in de mond genomen, maar de contracten zouden zeker aan de ongezond strenge kant zijn. Er zou sprake zijn van constructies die een normale concurrentie met andere providers in de weg zitten en dat is nu eenmaal tegen de afspraken die binnen de Europese Unie gelden. De informatie komt vooralsnog alleen van providers uit Frankrijk, maar het wordt niet uitgesloten dat dit in meerdere landen aan de orde is.

Apple reageerde hierop door te melden dat het zich altijd en overal aan de geldende wetgeving houdt, dus ook in de Europese Unie. De Commissie zal de gang van zaken nu onderzoeken en erkent dat de markt voor mobiele apparatuur nu eenmaal zeer dynamisch en innovatief is. Het groeiende marktaandeel van Android in het algemeen en Samsung in het bijzonder wordt daarbij gezien als een teken van gezonde concurrentie. Mocht desondanks toch blijken dat Apple zich niet aan de regels houdt, dan zullen er zeker maatregelen worden getroffen.

separator
Privacy Policy