De Europese Unie uitgelicht

divider

‘Kosten roaming niet voor 2018 afgeschaft’

separator


‘Kosten roaming niet voor 2018 afgeschaft’

/ 0 Comments /

Onze eigen Neelie Kroes heeft zich de afgelopen jaren in Europa onder meer hard gemaakt voor het afschaffen van de exorbitante roamingkosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht wanneer je in het buitenland data verbruikt om te kunnen internetten op je mobiele telefoon. Die kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer je even je mail checkt, maar ook als je een nieuwe app downloadt.

Niet meer van deze tijd, vond Kroes en de EU was het met haar eens. Bijna een jaar geleden werd er dan ook een voorstel aangenomen dat de roamingkosten per december 2015 af zou moeten schaffen. Goed nieuws, maar nu lijkt het erop dat er wellicht toch te vroeg is gejuicht.

Van uitstel komt afstel?

Persbureau Reuters meldt namelijk dat er een nieuw voorstel ligt van de Letse voorzitter van de Europese Raad. Reuters zag het voorstel in en meldt op basis daarvan dat de afschaffing van roamingkosten mogelijk uitgesteld wordt tot 2018. De Letse voorzitter volgt daarmee de wens van zijn Italiaanse voorganger, die ook al vond dat de afschaffing van de kosten voor roaming veel geleidelijker zou moeten.

roamingOFF

Let tot 2018 nog goed op als je naar het buitenland gaat, dat je data roaming uit hebt staan.

Nog een lange weg te gaan

Momenteel bedragen de kosten voor roaming gemiddeld nog 20 cent per minuut dat je belt of per MB die je gebruikt. Vanaf 2018 zou er een vaste bundel moeten zijn waarmee je voor de kosten van thuis ook in het buitenland kunt bellen en internetten. Overschrijd je die bundel, dan zouden de kosten voor roaming maximaal 5 cent per minuut of MB mogen bedragen, zo is te lezen in het nieuwe voorstel. Dat voorstel heeft echter eerst nog een lange weg langs de lidstaten en verschillende commissies te gaan, dus of de roamingkosten echt afgeschaft gaan worden is nog maar de vraag.

separator
Privacy Policy