De Europese Unie uitgelicht

divider

Nederlander heeft meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer

separator


Nederlander heeft meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer

/ 0 Comments /

Het scheelt maar een paar procenten, maar Nederlanders hebben net iets meer vertrouwen in de Europese Unie dan in de Tweede Kamer. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slechts iets meer dan een derde (34 procent) van de Nederlanders geeft aan vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer – voor de Europese Unie is dit 36 procent.

Zeker in vergelijking met andere instituten die zijn opgenomen in het onderzoek (ambtenaren, leger, politie en rechters) is het vertrouwen in zowel de EU als de Tweede Kamer laag te noemen. Alleen de pers komt er in Nederland slechter vanaf: slechts 31 procent geeft aan vertrouwen te hebben in de Nederlandse media.

Nederlander heeft meer vertrouwen in EU dan in Tweede Kamer

Stijgende lijn in vertrouwen EU

Het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie is nooit bijzonder hoog geweest. In 2012 gaf nog 39 procent van de deelnemers aan op de EU te vertrouwen, maar een jaar later was dit alweer flink gezakt naar 34 procent. Dit jaar is dus zelfs een lichte stijging te zien.

Overigens komt de Europese Unie er in ons land nog goed van af. Het CBS geeft aan dat het vertrouwen in de EU in veel andere Europese landen aanzienlijk lager is. Toch is er ook goed nieuws: uit de Eurobarometer, uitgevoerd in 2014, blijkt dat het vertrouwen in de EU juist groeit. Het aantal Europeanen dat aangeeft vertrouwen te hebben in de EU steeg naar 37 procent – een stijging van 6 procent ten opzichte van de vorige Eurobarometer.

 

separator
Privacy Policy