De Europese Unie uitgelicht

divider

Vliegende start voor Timmermans bij Europese Commissie

separator


Vliegende start voor Timmermans bij Europese Commissie

/ 0 Comments /

Frans Timmermans weet zichzelf sinds zijn benoeming als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie goed in de kijker te spelen. Hij kreeg bij zijn benoeming de portefeuilles Betere Regelgeving, Institutionele Relaties, Rechtsregels en Fundamentele Rechten. Met zijn hoorzitting voor het Europees Parlement heeft Timmermans een zeer goede beurt gemaakt door duidelijke uitspraken te doen over de positie van de EU. Zo streeft Timmermans voor minder bureaucratisering en betere regelgeving binnen de EU om sceptici de mond te snoeren. Timmermans was ook niet bang om de euroscepsis binnen veel lidstaten te benoemen: “Als we niet in staat zijn ons weer te verbinden met de mensen voor wie we zeggen te werken, dan zullen mensen het Europese project de rug toekeren”. Verder wist Timmermans tijdens de hoorzitting de zaal in te pakken door zijn betoog in 5 talen (Engels, Nederlands, Duits, Italiaans en Frans) uiteen te zetten. In het onderstaande filmpje van de NOS is het linguïstische huzarenstukje van Timmermans te bewonderen.

Timmermans krijgt extra bevoegdheden van Juncker

De opmars van Timmermans is na de hoorzitting onverminderd doorgegaan. Jean-Claude Juncker liet tijdens zijn toespraak op 22 oktober weten dat Timmermans naast zijn eerder genoemde portefeuilles ook verantwoordelijk gaat zijn voor Duurzame Ontwikkeling. Timmermans is hiervoor als waakhond voor de Spaanse commissaris Migual Arias Cañete van Klimaat en Energie aangesteld, omdat deze mogelijk te nauw verwant zou zijn met de olie-industrie.

In dezelfde toespraak had Juncker nog meer lovende woorden over voor Timmermans. Zo grapte hij tijdens zijn toespraak over Timmermans: “’Media bestempelden hem als mijn rechterhand. Ik hoop dat hij af en toe ook mijn linkerhand zal zijn”. Ook sprak hij in duidelijke taal dat er geen geschillenregeling in een toekomstig Amerikaans-Europees vrijhandelsverdrag gaat komen als Timmermans daar niet mee akkoord gaat.

Extra ondersteuning

Gisteren liet Het FD weten dat Timmermans waarschijnlijk er als enige vicevoorzitter van de Europese Commissie een staf van acht personen op mag nahouden. Juncker zal dit naar verwachting volgende week bekendmaken. Normaal gesproken, kunnen vicevoorzitters slechts beschikken over zeven personen, terwijl eurocommissarissen er maar een zeskoppige versterking op nahouden. Deze ongebruikelijke beslissing zou zijn genomen, omdat Timmermans bij Juncker zou hebben aangegeven dat hij voor de extra taken ook extra mankracht nodig zou hebben.

Klaar voor de start

Frans TimmermansMorgen breekt voor Timmermans zijn eerste officiële werkdag als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie aan. Het is inmiddels wel duidelijk dat hij, nog voordat hij goed en wel begonnen is, al een streepje voor heeft bij Juncker en van een grote populariteit geniet binnen het Europees Parlement. In de komende vijf jaar zal duidelijk worden of Timmermans aan de hoge verwachtingen kan voldoen, maar deze vliegende start kan hij alvast in zijn zak steken.

separator
Privacy Policy