De Europese Unie uitgelicht

divider

Voorlopige uitslag Europese verkiezingen

separator


Voorlopige uitslag Europese verkiezingen

/ 0 Comments /

Van 22 tot en met 25 mei 2014 bezochten 28 Europese landen de stembus om te stemmen over de toekomstige ingezetenen van het Europees Parlement. Hoewel de definitieve uitslagen nog op zich laten wachten, zijn er reeds voorlopige getallen uitgevaardigd.

De grootste Europese fracties

De christendemocratische Europese Volkspartij (EVP) blijft de grootste in het parlement, ondanks hun grote verlies van zetels ten opzichte van 2009. De EVP komt volgens prognoses uit op 214 van de 751 zetels, tegenover 274 na de vorige verkiezingen.
De Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) daalde vijf zetels tot 196. De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), het liberale front, verloor negentien zetels en staat nu op 64.

Populisten en anti-EU

Vooral populistische en uitgesproken anti-Europese Unie partijen wonnen aan terrein. Zo werd het rechtse Front National (FN) in Frankrijk met 23% zelfs de grootste partij van het land. Hiermee boekte het 23 tot 25 van de 751 zetels in het parlement van de EU. De populistische Partij van de Vrijheid bemachtigde in Nederland vier zetels. Ook werden zetels bemachtigd door rechts-populistische en anti-EU partijen in Griekenland, Hongarije, Denemarken, Zweden, Italië en Oostenrijk. Ondanks hun overwinningen wordt het een uitdaging voor deze partijen om één blok te vormen, zo meldt Trouw. De anti-Europese UKIP uit Groot-Brittannië, winnaar in eigen land met 24 zetels, wil namelijk niet samenwerken met FN.

Nederland: weinig zetelveranderingen

In Nederland vonden geen grote verschuivingen plaats qua zetelaantallen.  Waren er in 2009 25 zetels te verdelen, nu waren dat er 26. D66 won een zetel in vergelijking met de vorige verkiezingen, terwijl GroenLinks er een verloor. De Partij voor de Dieren vergaarde voor het eerst een zetel in het Europees Parlement. De overige partijen behielden hun zetels. Het opkomstpercentage was overigens hoger dan vorige keer en steeg licht van 36,75% naar 37%.

Fractievorming

In de komende weken zoeken Europese partijen toenadering tot elkaar om fracties tot stand te brengen.

separator
Privacy Policy