De Europese Unie uitgelicht

divider

Wet Koop op Afstand beschermt aankoop apps

separator


Wet Koop op Afstand beschermt aankoop apps

/ 0 Comments /

5744_nieuwewetgeving_koopopafstand_blog-628x200

De meeste mensen weten het niet, maar de apps die je koopt kun je binnen twee weken gewoon weer inruilen als je niet tevreden bent. Het bedrag dat je dan betaald hebt krijg je vervolgens weer terug. Die mogelijkheid is namelijk Europees geregeld in de Wet Koop op Afstand, waardoor je binnen twee weken iets zonder opgaaf mag ruilen wanneer je het product of de dienst online hebt gekocht.

Deze wet is voor heel Europa in het leven geroepen om klanten beter te beschermen. In een winkel zie je namelijk goed welk product je koopt, maar online is dat veel moeilijker te beoordelen. Daarom heb je bij een online aankoop zo alsnog de mogelijkheid om goed te bekijken of een product aan je wensen voldoet voordat je er aan vast zit.

Daarnaast biedt het ook bescherming tegen impulsaankopen. In de winkel heb je onderweg naar de kassa nog de tijd om te bedenken of je een product echt nodig hebt. Zie je op internet een mooie aanbieding voor bijvoorbeeld de nieuwe iPhone 6, een spelcomputer of televisie, dan is de koop in een paar muisklikken gesloten. Dankzij deze Europese wet heb je echter alsnog wat bedenktijd.

Geruilde apps niet gewist

Dat de Wet Koop Op Afstand ook op apps van toepassing is, dat is echter veel minder bekend. Wat nog minder mensen weten is dat je op deze manier zelfs gratis aan apps en games kunt komen. Slimme gamers hadden de truc al wel deels in de gaten. Als je er namelijk gewoon binnen twee weken voor zorgde dat je een game uitspeelde, kon je vervolgens je geld weer terugkrijgen.

Maar de mazen van dit net blijken nog wat groter dan gedacht. Apps die geruild worden blijven namelijk gewoon op je telefoon staan, zo bracht app-ontwikkelaar Benjamin Mayo aan het licht op de website 9to5mac.

Wat gebeurt er precies?

Om een app te ruilen ga je eerst naar de speciale pagina die Apple heeft voor het ruilen van apps. Ook is het mogelijk om je geld terug te vragen via je account in iTunes. Op het moment dat je de app geruild hebt zal deze verdwijnen uit je lijst met aankopen en wordt je geld teruggestort. Hierdoor is het niet meer mogelijk om in de toekomst de app nog te updaten, maar kun je de huidige versie van de app dus wel gewoon blijven gebruiken.

Apple houdt zich zich stil

De website waarop het probleem aan de kaak werd gesteld heeft Apple natuurlijk om een reactie gevraagd. Het bedrijf heeft zelf nog niet gereageerd op de kwestie, maar de app-ontwikkelaar die het verschijnsel bekendmaakte vindt dat Apple de verantwoordelijkheid heeft om misbruik van deze functie op te sporen. Het verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd nu meer mensen ervan op de hoogte zijn en zo goedkoop aan hun apps proberen te komen.

Meer over de Wet Koop op Afstand

 

separator
Privacy Policy